Monday, 25 April 2011

Macammana nak PRINTSCREEN..

Coretan Gediks cikNinie pada Monday, April 25, 2011
Ape kate korang : 
Assalamualaikum..
.
.
AuCakK!
.
.
Hye korang..
Dengan ini dimaklumkan aku nak bagitahu yang aku dah pandai printscreen...!!
Huahuahua! *gelak bongkak

Ok! aku ketinggalan..ramai yang dah tahu lebih awal..
aku terlambat..huh! tak apalah..hihihi

Oklah..aku yakin pasti ada juga yang masih tak tahu lagi apakah printscreen tu kan??
Printscreen tu adalah screen yang kita boleh save..
Mesti ada yang masih blur dengan jawapan aku tu kan?
Sebab aku sendiri pun tak paham dengan jawapan aku tu..
(actually tak tahu nak terangkan macamamana..huhu)
.
.
Oklah..aku terus bagi contoh la..
mungkin senang sikit paham kan.. ^_^

macam ni la..kita save page di lappy kita tu..
ni contoh..aku prntscreen Belog aku..

Macam ni caranya..

1) Tekan Key 'PRNT SCRN'
Key ini ada di barisan atas sekali keypad lappy/komputer korang.
Cuba korang check sekarang..sebaris dengan ESC,F1-F12,di bahagian kanan..
Dah jumpa??
Ok!
KLIK sekali!

dah klik?

2) PASTE di Microsoft Word
Korang gi buka Microsoft Word,dan PASTE di ruangan kosong tu.
Nanti akan muncul apa yang korang PrntScrn tadi..
Hah,Cer Cube..cer cube.. ^_^

3) PASTE di PAINT pula..
Banyak keje ek? Kat Microsoft Word tu kita tak dapat save gambar tu..
Kita perlu copy & paste di Paint dulu..
Kat situ,korang boleh edit kalau nak.. 

4) Save As
Selepas tu korang boleh Save As dan simpanlah kat mana-mana folder korang..
Senang je kan??

^_^

ok..sekian!

Credit kpd kwn2 aku sebab ajar mende alah ni..!  ^_^

Syafnan(pesbuk dia)



mekaseh ye korang..biasalah,budak baru blaja,slow sikit kadang-kadang..huhu

8 org shomel komen post cikNinie:

cik ayin said...

yeayy..sharing is caring :)

FiQx said...

maseh! :)+ komen u ni buat la pop up :)

cikNinie said...

@cik ayin: dats true bebeh.. ^_^

@fiQx: pop up? cmne pulak tu?? adess..blur ayam sudahh..huhuhu

hidayah said...

klu x terus kat word pon bole...terus paste kat paint je...

Edogawa said...

hahaha..ada jugak nama aku..-syafnan

cikNinie said...

@hidayah:: okeh..ni cara yang panjang sikit..gabungan 2 orang cikgu yang mengajar kat aku..so,aku gunekan..hahaha

@Syafnan:: ko kn sifu tajuk ni..huhuhu

suaraburok said...

hahahha! ptt r tnya aku mlm tuh.. nih rupanyer kerja ko..haha

cikNinie said...

Ding:: sebenarnye ade agenda lain..hihihihi

Post a Comment

 

Pondok cikNinie Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review