Saturday, 12 November 2011

Happy Birthday My Bestie!

Coretan Gediks cikNinie pada Saturday, November 12, 2011
Ape kate korang : 
1 org shomel komen post cikNinie
Assalamualaikum..
.
.
.
10 November lepas merupakan hari jadi membe guwa...
Malam tu guwa tak wish pun..saja bikin panas..
KuangHajo punye bestie tak wish besday pun kan..
Ade guwa kesah?? hahaha..
.
.
Guwa & member-member baik guwa,si Jajot,Along & Ainura pun merancang la..
nak buat kezutan petang tu..tapi,Rancang punya rancang sekali si Eca ni nak keluar rumah..
Dengan pakwe dia & bakal kakak ipar dia..
Waseyhhh! terbantut terkentut-kentut niat murni kitorang nak buat kezutan!
.
.

Takpelah..kitorang pergilah mencekik karoks dulu 2 jam!!
Nak main bowling pun tak sempat..

Dipendekkan cerita,
Kitorang membuat kezutan tu di McD~!!
Tapi siyes,ketika itu kami takdelah HAVOC sangat..
Agak behave namun masih meriah~
Pakcik-makcik keliling kitorang pun gelak-gelak tengok kitorang kenakan Eca..huhuuh

Demmm!! Fon low battery..dapat amek gambar sikit je..


Blueberry Cake!
Her peberets! :)


Ai2,Along & Jajot..
Diorang ni kawan baek guwa..
dalam ramai-ramai ni,guwa yang paling sopan dan anggun..
ok!
boleh muntah hijau! =_="



Ni lah dia ECA!! Besday Gurl~!!
Sweet 21 dear!!
May Allah bless u..Semoga sukses di dunia & akhirat kelak..
Luv u bebeh! :)


Ok..
Lepas tu,fon aku pun mati...cisssskek btol!
Banyak gambar-gambar huduh yang tak dapat aku snap..
kat fon member aku banyak ar..tak blutut lagi..

Ok la..
Encek Esaimen menunggu!

Kbai! :)

UKM penuh dengan misteri..*gulppp~

Coretan Gediks cikNinie pada Saturday, November 12, 2011
Ape kate korang : 
3 org shomel komen post cikNinie
Assalamualaikum..
Hye!
Haha..2 tahun kemudian baru aku update belog..hahahaha..
Bukan malas..cuma aku takde mood..
Sengal la aku kan,gediks nak ade belog tapi asyik takde mood menulis je..huhu
.
.
.
.
Okla..guwa(cewah,maen guwa-guwa pulak kann..huhu) telah membuat keputusan untuk berstory mory pasal lawatan guwa bersame geng guwa ke UKM!
weeeeeeeeee!!
Ayuh menyeranggg UKM!!..
Guwa dah pernah pergi,tapi masa zaman guwa hingus meleleh tak reti lap lagi..
Sekarang dah reti lap dah..siap letak hingus bawah meja pun guwa pandai..hahahaha
*ok fine! jejeks!
Dah lama guwa tak pergi,so guwa siyes lupa der macam mana rupa UKM..
huhuhu..
.
.
.
Guwa dengan geng guwa,Cma,Maknga & Jidot pun Eksaited gile nak jejakkan tayar kereta kat UKM..
Eksaited punye Eksaited....
.
.
.
Gulpppp!!!
.
.
.
Mengapakah??? Mengapa???
.
.
.
.
.
.
Kitorang di zaman Batu!!! *tergamam!! muke cam beruk sikit!
.
.
.
Oh tak! kitorang dah masuk UKM rupenye...!! 
Mengapekah hanya BATU BATA dan bangunan yang TIDAK BERCAT???

Woahh! jujur guwa cakap,kitorang memang agak ternganga dan mengate UKM bapak kedekut tak keluar duit untuk mengecat bangunan-bangunan ni semua..hahahahhaahahah
*errr~ guwa harap takde kecaman keras dilakukan terhadap guwa,guwa hanya jujur..hahahaha,pelajar-pelajar UKM,jangan marah...hihihihi

Hehehe..nak gelak pun ada bila teringat balek saat kitorang mengumpat UKM dalam kereta tu..ekekekeke..
No laaa..bukan mengumpat apa pun,cume siyesly tertanya-tanya mengapakah bangunan mereka yang besar-besar itu hanya berbatu-bata dan tidak bersimen serta tidak bercat..

Agak-agak korang yang student UKM boleh bagitahu guwa sebabnya??
.
.
.
.
.
.
*sila baca sampai habis kalau nak tahu k..Jeng3~!!
.
.
.
.
.
.
.
Oklah..guwa ke UKM untuk jumpa adek angkat guwa & member guwa yang guwa memang tak pernah jumpa..ni dikira sebagai Temujanji Bute jugak ler..alaaa,Blind Date laa! nak jugak bahasa Omputeh! 
Member & adek angkat guwa ni guwa kenal melalui page guwa kat Fesbuk tu.. Hah kalau korang tengah On9 Pesbuk,korang leh la bukak link ni,Kami bekas/budak STPM...

Baidewey,perjumpaan ni pun dibuat secara mendadak disebabkan member guwa nak beli Sambal Goreng Kentang mak guwa..Guwa hantar la sambil membuat lawatan ke UKM..

Ni la adek angkat guwa..Syeqal~
Amacam? Macam Mawi kan??!!!
Retisssss,kerlassss adek aku! hahahahhaha

Ni pulak member guwa yang pestime jumpe tu..
Name dia,Syafnan Zain..*name pesbuk dia ni,boleh la search..huhuhu

Time ni dia malu-malu..sepak kanG! hahahahaha
Waseyhh~ tapi Syafnan baik orangnya..sengal-sengal gak..huhu



Waseyhh,dah tak malu! hahahahhaah


Jidot & Mawi..muke kenyang! bahagia je..haha


Yang ni sengal je,suruh aku suap tapi buat muke suci plak si Nan ni,
kecik besa je guwa tengok..haha


K fine..muke guwa unik! *taknak kate huduh..hahaha



Nan telah menjadi potograper kitorang hari tu...
Tenkiu Encek Potograper tak bertauliah! hehehe


Maknga,Cma,Jidot dan Mawi pun bersedia untuk Shooting Time!! 


Tercangkung-cangkung Encek Potograper kite..huhu


Awwww! dapat ambil gambar dengan retissssss!!
Mawi nak signnnnnnnnn!!! 


Kitorang buat muka tak malu,walaupun malu tahap cipan sebab orang-orang kat jalan semua tengok kitorang...waduhh-waduhhhh~


Mawi buat muke comel!


OpsS!! :p


Ade raptai Pertandingan Nasyid kat dewan ni..lupe la,MASUM? MASDUM?? =_="


Hah!! Ketika dalam kereta ni la Encek Syafnan kite ni telah membuka cerita tentang,Mengapa Bangunan-bangunan lama UKM ini hanya berbatu-batu dan tidak bersimen..

Jeng3!!!

Ceritanya macam ni,menurut apa yang diceritakan oleh Syafnan,dia telah mendengar cerita ni daripada orang-orang serta senior dari UKM jugak.. Menurutnye,bangunan-bangunan itu dikaitkan dengan.....
PERJANJIAN 40 TAHUN!!
Perjanjian 40 tahun antara manusia dengan 'pemilik tempat'..
menurut perjanjian,bangunan-bangunan itu tidak boleh ditolak tambah..hanya boleh menggunakan batu bata..
Kalau dikira,tahun ini merupakan tahun UKM ke 40..

Wallahua'lam..itu cerita yang diberitahu..aku pun tak tahu la..
Cuma yang aku boleh cakap,tak mustahil..
Sebab bukan hanya manusia yang tinggal di bumi ALLAH ni..

(agak-agak lepas ni dah boleh cat ke?)

Kemudian,Syafnan jugak telah membuka misteri BAS SHUTTLE yang bergerak di dalam UKM..
Dikatakan,ada hari tertentu ada Bas yang bergerak selepas jam 12.30 malam,tetapi bas itu....
.
.
.
TIDAK BERDRIVER!!

Pernah beberapa kali pelajar yang telah menaiki bas yang tidak berdriver ini..
Oleh itu,pelajar UKM janganlah naik bas shuttle lepas jam 11 ok..
Sebab bas berhenti perkhidmatan jam 11 kan??
Kalau nak naik jugak,intai-intailah pakcik drebar dulu ye..huhuhu

Selain tu,pelbagai cerita-cerita misteri seperti 2 kali pelajar BUNUH DIRI di Kolej Pendeta ZAABA..
Lelaki & Perempuan..
Menurut cerita,ada gangguan mistik dalam cerita ini..

Wallahua'lam..



Mawi duk muncung bibir kat bangunan lama yang agak menyeramkan..


Tadaaaaa!! ni lah diaa..kalau terrer,bangunan ni kat kolej mane??? huhuhu~




Kalau korang perasan,member guwa tengah merakam gune fon dia..
Time ni Syafnan memang bercerita baik punyeee...huhuhu


Syafnan stay kat kolej ni,lepas puas ronda-ronda UKM,pulang untuk menghantar si Syafnan ni..
Banyak munyet! sunyi doh kolej dia ni..nasib baik cantik,so takdela horror sangat..huhu


Tadaaaaaaaaaaa!! ni la gambaran dari atas bangunan-bangunan UKM yang hanya berbatu-bata ni..
Lepas tengok lama-lama,unik la! Ni la identiti UKM..Nice!
Walaupun nampak cam horror sikit,tapi UNIK sangat... :)


Mawi,takyah nak rindu akak sangat la kannn~ wahahahaha!
Kerlassssssss~


Guwa & Ding(cma)..rumet merangkap gurlpren guwa kat USM..
ni RUmet guwa laa..
Sorang kurus,sorang gemoks! hahaha




Syafnan ingin penuhkan kuota??? 
Aweks nye bengkekkk je tengok ni kang...hahaha
*to awek Syafnan: sye pinjam je buah hati awk ni..jangan marah hahh~ :)
.
.
.
.
.
Siyesly UKM besar gile oke!
Disebabkan aku belajar di U yang kecil dan comel je,aku terasa la yg UKM ni besar gile..
Boleh kurus seyh!! 

UKM santek,besar,unik..
Memang pengalaman yang menarik bile dapat round-round di UKM..
Selain bangunan batu-bata tu,banyak lagi bangunan-bangunan baru yang telah dibina..cantek!
Banyak tempat kitorang dah round,sampaikan Rumah Haiwan pun kitorang dah tengok..
Ngko Hado?? huhuhu

Baideway,
kat mana-mana pun ada unsur mistik..
besar kecil dan banyak sikit je yang membezakannya..
Semuanya terletak kat kite sama ada mampu terima,kuat hadapi makhluk Allah yang lain itu..


Thanks to Syafnan & Syeqal..
& Thanks to Maknga,Jidot & Ding!!

Kbai!!
^_^



kakinota:: aku teringin nak gi IPT lain laaaa!! mesti best kan??? :)






Friday, 11 November 2011

11.11.11 Tarikh yg BeautiPUL sangat!

Coretan Gediks cikNinie pada Friday, November 11, 2011
Ape kate korang : 
0 org shomel komen post cikNinie
Assalamualaikum..

Hari ni hari Jumaat,11.11.11..
So beautipul kan tarikh hari ni..
very da like walaupun tarikh ni takde pape makne yang spesel pon pada aku..

Woahh! Kalau hari ni Jumaat,maksudnya lagi 2 hari aku dah kena balek Penang!
Arghhh!! Stress!

Stress sebab ape??

1) Esaimen!

Gile kau..esaimen melambak tapi jujur guwa cakap guwa baru buat sikit..wakakakak..demm! guwa yang bersalah! guwa terlalu leka dengan nikmat dunia! guwa asyik lalai dengan sepupu-sepupu guwa yang comel-comel dan lalai dengan tv yang tak berape nak besar kat rumah guwa ni..aduiii~

Asyik-asyik,takpelaaa..esok aku buat laa..takpelaaa,sebelum tidur nanti buatlaaa...tapi,haremmm! waseyhhh~ ni yang guwa nak menyesal tak sudah ni...Encek Esaimen,bila kite dating bersame,ko asyik buat aku blur & blank last-last tidur mati..(mencube untuk tolak kesalahan kat kertas) =_="


2) Barang-Barang bersepah!

Woahh!! mane barang-barang aku? waseyhhh! Kalau diikutkan,semua ada dalam bilik aku ni..tapi memang bersepah la..ala-ala kandang oink-oink! bersepahnye masyaAllah..apelah nak jadi dengan ko ni ninie oii..ehemm! bersepah barang belajar je pun,ok la tuuu..haha..erkss! tapi sekarang,mane semua barang aku??! Adoiii..nak balek penang dah ni,nak cari barang lagi..wadeyh-wadeyh~ Bibik yang kemas bilik,so aku dah tak tahu mane barang-barang aku diletakkan..aiyakKk! harus mencari dengan sepenuh hati ni... =_="

3) Tak tahu bile balek lagi lepas ni!

Siyes~ cuti dah abes..paling cepat pun bulan 1 nanti baru ada cuti..
maknanya 2 bulan tak balek rumah?? uwaaaaaaa!! guwa ni muke je legend,tapi hati guwa kiut tau..guwa kalau boleh nak balek  tiap-tiap minggu.. Biarlah Mak Cantek & Abah Kacak guwa bosan pun,ade guwa kesah? cak-cak! hahaha.. tapi My Parents suka aku balek..huhuhu~ *muke yakin! ^_^
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
Tapi,aku suka je nak balek Penang..sebab kat Penang ade Encek Inspirasi..wakakakak!

Sape Encek Inspirasi? Nanti aku buat entri pasal Encek Inspirasi..aww~ like sangat! hahahhaa..
.

.
.
.
.
Yeah! Tarikh ini,11.11.11 jugak ialah tarikh  Mak Cantek dan Abah Kacak balek dari Solo,Indonesia hari ni..Semoga perjalanan mereka lancar dan selamat pulang ke rumah..amin..
Huntonggla adek aku,Dayah dapat ikut..Nasib baik aku takde passport,kalau tak Mak Cantek nak bookingkan untuk aku jugak sebab Mak Cantek tak tahu aku cuti minggu ni...huhu..See! Mak Cantek sayang aku..hahahaha *bongkak cam haremmm haha
.
.
.
.
.
.



Ok..Mak Cantek posing muka baekk punye..hehehe..
Guwa tetibe nampak kurus,sebab nampak kepala je! hahaha
Luv both of them! <3


ok laa..entri pendek je..

Aku ni esaimen tak siap,entri belog mane boleh panjang-panjang..
Nanti Encek Esaimen marah..hehe..

kbai!





kakinota: tarikh kawen? guwa dah terlepas 11.11.11...guwa nak 12.12.12 la..kuikuikuikui..
*gatai!

Thursday, 20 October 2011

Lelaki,Kau HOT jika kau..........................

Coretan Gediks cikNinie pada Thursday, October 20, 2011
Ape kate korang : 
1 org shomel komen post cikNinie
Assalamualaikum..
.
.
Aku nak kongsikan jenis-jenis lelaki yang HOT pada pandangan aku dan juga bancian yang telah aku lakukan secara rawak terhadap orang sekeliling aku..Huhu..Bersyukurlah anda jika anda ada dalam kalangan jenis-jenis ini kerana anda tidak semestinya emsem namun masih digilai para wanita..wahahahaha!


1) Suka Kanak-Kanak
Lelaki yang suka budak-budak adalah lelaki yang HOT sebab secara tidak langsung ladies da cop korang sebagai lelaki yang penyayang..daan lelaki yang tak suka kanak-kanak tu,cuba-cuba la untuk menyukai kanak-kanak ye..sebab korang TAK HOT kalau korang tak suka kanak-kanak...Siyes aku terharu tengok lelaki yang suka kanak-kanak. Bukan semua orang suka akan kanak-kanak. Bagi Aku yang suka sangat kanak-kanak,aku memang tabek lelaki yang suke kanak-kanak..pada mata aku,Ko memang HOT bro!! ^_^


2) Suka Binatang
wahhh~ lelaki tu suka kucing laa..comelnye..kalau korang tak kacak mana pun,bila korang caring terhadap binatang,ladies akan melihat korang seorang yang comel-comel dan penyayang..sweet je kan..huhu.. Family aku semua suka binatang termasuk Abah Kacak,abang & adek lelaki aku. So,aku memang pandang diorang HOT! apetah lagi yg bukan family aku,mestilah aku nampak korang HOT oke! haha

3) Baik dengan Family
Ade sesetengah orang macam tak suka dengan perkataan 'Anak Mak',tapi aku ok je dengan tu sebab daripada tu kita boleh nampak hubungan yang mesra dan luar biasa antara lelaki tu dengan Mak dia..tapi jangan nak manja sangat sampai boleh nangis teruk sangat la kan..hihihi.. Big bro yang rapat dengan adik-adik pun aku suke tengok..memang HOT oke! Aku yakin ramai jugak wanita kat luar sane suka jugak..huhu..

4) Tak Merokok
Hah?? Merokok tu HOT ke?? Sebab kena asap,memang la HOT~ tapi sebenarnya TAK HOT oke?? Kalau korang tak merokok,siyesly korang HOT GILER oke! Ok fine..Paling tidak pun kan,kalau betol pun korang merokok,tapi korang merokok jauh daripada orang ramai,korang masih HOT laaa...sebab korang masih dianggap menghormati orang sekeliling dan korang sayang orang sekeliling korang..Takdelah membangga merokok depan kitorang,pastu sembur-sembur asap kat muke kitorang..Perghh!! memang rasa nak kaki je!! Elok-elok paru-paru kitorang ok,terus dicemari! Bikin HOT hati je kann~ My dad smoking,but dia tak merokok depan isteri dan anak-anak...SO,My Dad Hot oke? (abes,nak halang? sejak remaja dah sebati dengan rokok..susahnye masalah..Tapi dah kurang sikit la,alhamdulillah..so,aku sentiasa doakan kesihatan Abah Kacak aku baik-baik je..)

5) Ramah dengan Orang Tua
Korang tak kenal pun pakcik/makcik tu..tapi korang masih bertegur sapa dengan mereka,bertanya khabar. Dari situ,kami akan nampak korang HOT! sebab korang tak kerek! tak poyo..dan ramahh~ very like! hahaha..nampak tak? kalau korang boleh ramah dengan mereka ni,kami akan nampak yang korang akan mudah mesra dengan ibubapa kami..so,kami memang menitikberatkan hubungan teman dengan parents kami..So,korang HOT oke bile ramah tuu~ :)

6) Tak Berkira
Tak berkira ni besar pengertiannye..sama ada korang tak berkira dari segi kewangan,tenaga dan sebagainya. Contohnya la kan,kami tak cukup RM1 untuk bayar sesuatu pastu tetiba korang pinjamkan RM1 dan tindakan itu dianggap HOT oke! hahahaha..tapi takdelah aku harap benda tu..tu je contoh yang terlintas kat kepalahotak aku sekarang ni..HAHA! Tenaga,contohnye ada waktu kesusahan yang memerlukan bantuan daripada korang,korang tak kisah untuk membantu tanpa mengharapkan apa-apa balasan,korang siyesly HOT!!!

7) Senyum
Ladies ni biasanya segan untuk senyum kepada orang yang tidak dikenali. Tapi macam aku,kalau boleh dengan semua orang aku nak senyum,tapi aku mestilah segan kan. Aku pernah dengar lelaki cakap yang perempuan Melayu kerek,muka masam..perghh!! abes,takkan korang nak kitorang senyum kat korang secara tetiba kann~ nanti korang jugak pelik dan perasan kitorang ni nak gode korang pulak kan.. Tapi kan,ada member lelaki yang sentiasa senyum,dan kalau terserempak je,mesti senyum..tak kesahlah yang tak kenal ke,kenal ke,sesungguhnya Korang memang HOT!! *aku ikhlas oke~

8) Pakai Kain Pelekat
HAHA..aku segan pulak tetiba kan..tapi,aku memang rasa korang kalau pakai kain pelekat,memang HOT GILER okeh!! kalau hari jumaat tu kan ramai orang berpusu-pusu ke masjid untuk solat Jumaat kan,ramai la yang pakai kain pelekat,wahh! terpampang keHOTan korang..Hahaha *oke! aku xusha ok..dah ternampak,pandang je la..lalalalalaaa~

Actually banyak lagi yang membuatkan korang HOT..terutamanya bab agama..tapi entri ni aku tak masukkan sebab tu kompom memang HOT!! aku juz bagi sampingan-sampingan je ni..hahahaha..

Siyesly,untuk para lelaki..anda kacak! anda hensem! walau anda ade ciri-ciri ini..para wanita bukan macam lelaki yang tengok luaran je! (mungkin ade,tp xseramai lelaki..HAHA) so,kalau anda ade ciri2 di atas..siyes anda HOT weyh!! 

Ingat k,walau ape bentuk badan,rupa paras,ketinggian ke hape ke,jangan risau..
Taste setiap orang berbeza! hahahaha..
InsyaAllah..jodoh tu ada,Allah dah tetapkan untuk kita..

Lagipun,ni bukan untuk mencari pasangan ke hape..
Aku sekadar nak puji kawan-kawan lelaki aku yang HOT! hahahaha

Beb,
Kalau kau pernah rasa diri kau tak setanding orang lain,
Lebih baik kau jangan pikir macam tu lagi..
Setiap orang berbeza ok..
Jangan sentiase merendah-rendahkan diri kite sendiri..
Kite same-same memperbaiki kelemahan dalam diri kite,
bukan menjatuhkan diri kite,bukan berputus ase terhadap diri kite..
Kite kena yakin pada diri kite!!! 

Chill! Chill! Chill weyhh!! hahahaha

Jangan mematikan Hati selagi Allah belum mematikan kite.. ^_^


kbai! Esaimen aku tergendala lagi! HAHAHAHa!

Salam.. 




kakinota: semua manusia same je di sisiNya.. :)

Wednesday, 19 October 2011

Semua orang TERDEDAH dengan MAsalah Pendengaran!! Alert!!

Coretan Gediks cikNinie pada Wednesday, October 19, 2011
Ape kate korang : 
5 org shomel komen post cikNinie
Assalamualaikum..
.
.
Hye korang! Aku ade ilmu nak kongsi dengan korang ni..
Sharing is caring rite??

So,disebabkan aku sayang korang,aku pun curik masa esaimen aku untuk tulis entri ni...hehehe..
Aku dapat info ni semua daripada Dr Aznan dari kelas Masalah Pendengaran kitorang..
.
.
.



@ Selesema yang berpanjangan boleh menjadi penyebab masalah pendengaran kepada kanak-kanak (oleh itu,para ibubapa jangan ambil mudah dengan selesema anak-anak)
-kalau boleh,apabila kanak-kanak dah menunjukkan tanda-tanda demam,bagi mereka minum air hangat dan bagi ubat terus,insyaAllah demam pun tak jadi.. :)

@ Pekak tidak semestinya bisu,dan bisu tak semestinya pekak.
- mereka yang pekak masih mampu bercakap. lebih-lebih lagi apabila mereka mempunyai masalah pendengaran yang berbeza. Mereka juga boleh belajar cakap melalu lipreading.. :)

@ Pasangan pekak+pekak dan melahirkan anak yang normal,hendaklah memberi anaknya dibela atau dijaga oleh orang yang normal agar bahasa mereka tidak terganggu.
-Untung-untung anaknya boleh belajar 3 bahasa kan? bahasa melayu,bahasa isyarat dan bahasa lain.. :)

@ Masalah pendengaran yang teruk,digalakkan membaca bibir.
-[Fakta] Polis luar negara diwajibkan untuk belajar membaca bibir untuk memudahkan membaca bibir penjenayah dari jarak jauh.. :)

@ Bacaan bibir (english) lebih mudah berbanding Bahasa Melayu kerana BM bnyk tatabahasa...

@ Kelas yang sesuai untuk pelajar yang bermasalah pendengaran amat teruk adalah bilik yg kedap udara..
- tray telur(bekas telur  30 biji tu) ditampal sekitar bilik..dapat mengurangkan pantulan bunyi..

@ Jangan korek telinga menggunakan Putik Kapas dan besi Pengorek telinga kerana ianya boleh mengakibatkan kesan negatif kepada telinga.
- Putik kapas:: semakin ditolak putik kapas ke dalam telinga,tahi telinga akan berkumpul dan tersumbat.
- Besi pengorek telinga:: perasan tak kalau tahi tu macam keras sikit,kite akan cube untuk mengorek dengan lebih keras? sebenarnya ia bahaya sebab ianya akan menyebabkan kemerahan yang boleh mendatangkan radang serta menjadikan telinga dijangkiti kuman..ianya akan memberi kesan jangka panjang..

@ Telinga kita diciptakan dengan penyucian kendiri.
-bermaksud ianya akan dicuci sendiri secara semulajadi...ketika kite mandi dsb..
-Beli la penitis khas untuk telinga jika rasa telinga tu banyak noh taik telinge.. XD

@ Kalau telinga kite masuk air,ade macam bubble kan?? hah! tu tak elok tu..kalau rasa macam tu,hilangkan semua dengan masukkan air dan keluarkan balek air tu..nanti kita akan rasa air tu panas je kan? tu la suhu dalam telinga kita.. Bubble tu bahaya sebab ianya memberi tekanan dalam telinga kita..

@ Telinga kita ni halus dan nipis je dalam tu,so kite ni yang kene jage dengan baik.. :)

@ Kalau telinga masuk serangga/semut,letaklah kapur sireh belakang telinga..nanti diorang akan berasa panas dan keluar balek dari telinga kite..

@ Kita juga boleh titiskan minyak kelapa ke dalam telinga untuk buang serangga tu..tapi ingat,JANGAN letak minyak panas..tak elok~

@ Kalau kite bersin,JANGAN tutup hidung..sebab ianya akan memberikan tekanan kepada telinga.

@ Bersin - Menghilangkan kotoran dan penyakit.. so,bersin lah dengan bahagianya k! :))

@ Hembuns hingus yang terlalu kuat jugak akan menyebabkan kerosakan kepada telinga..

@ Sesiapa yang berasa 'bengong' di telinga ketika menaiki flight,itu bermakna mereka mempunyai masalah pendengaran. Ini kerana anatomi telinga mereka bermasalah. Keseimbangan badan turut bermasalah..huhu~
- Sebelum naik flight tu,pergilah beli ubat telinga kat farmasi..ada jual~ :)

@Bertindik di tulang telinga(bukan cuping bawah) akan menyebabkan pendengaran bermasalah..
-contoh terdekat,cube kite piat telinga kite,mase tu pendengaran kite akan something wrong sekejap!! heuhuhuhu

@ Mendengar muzik yang terlalu kuat (gune earfon) mengundang masalah pendengaran..

Ni slide dalam kelas aku tentang dB bunyi disekeliling kita..




Paham tak slide ni?? Kalau tak paham boleh la tanya aku ek..
Aku pun tak tau nak explain ape je ni..huhu~




Oleh itu,sayangi telinga kite k..

Bila aku belajar lebih pasal telinga ni,aku sendiri cuak dan rasa bersalah sebab tak jaga telinga aku dengan baik selama ni..Banyak perkara remeh yang kita tak perasan yang ianya akan memberi kesan negatif kepada telinga kita.

ye,mungkin kite tak kan pekak atas sebab yang kecik-kecik tu..
Tapi kita perlu ingat,kita tak tahu sampai bila kita hidup..
kalau umur kita panjang,umur 40 pulak kite mempunyai masalah pendengaran,nak ke kita??

Oleh sebab tu,kita jangan memandang remeh terhadap telinga kite..
Jangan ia dengan baik..


Aku tak buat entri ni secara tersusun sebab aku tulis ape yang aku catat dalam kelas dan apa yang aku ingat pensyarah aku cerita dalam kelas tu.. 
Aku harap ilmu yang aku dapat ni boleh kite manfaatkan sama-sama..

Kbai~

Assalamualaikkum :)



kakinota: seronok belajar bahasa isyarat! ^_^

Shooting~!! wahh! retisss siott!!

Coretan Gediks cikNinie pada Wednesday, October 19, 2011
Ape kate korang : 
0 org shomel komen post cikNinie
Assalamualaikum..
.
.
.
Hye!!
Fuhhh...hari ni memang aku lega ar..
sebab shooting kitorang dah selesai..hanya perlu tunggu ditonton je..
Lepas deepavali ni,keluar tv la..huhuhu...
..
.
.
.
Shooting ape??
aku kan retiss..opcos la filem berjuta-juta..HAHA!
demm! rase bersalah pulak menipu...hahahaa..

Actually,hari ni,aku dengan member-member aku buat rakaman microteaching untuk subjek PGT..
Aku,Ding,Maknga,Anyoh & Jidot tak lupe jugak Akim...
Brian ngan Jali tolong gak..Tenkiu Jali! Tenkiu Brian! :)

Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar..

Gile ah! nak terkencing aku..gugup kann~ *retis baru,gugup laa..HAHA

Aku mengajar tentang lampu isyarat..
Waseyhh~!! terjadi lain daripada rancangan asal,tapi alhamdulillah ok gak..
member-member aku pun beri komitmen yang baik semasa jadik students aku.. :)

Aku malas nak taep panjang-panjang,kompom malas nak bace..hahaha

Gambar merungkaikan segalanya..hahaha..


Ni la persiapan untuk aku mengajar..simple je kan..huhuhu
Aku ada ajar menyanyi jugak..
Ehem2~ lupe ke? suara aku dengan Ct Nurhaliza kan ala-ala je..
Ct paling sedap,aku paling hancur! 
hahahaha~


Ni la bahan yang aku sediakan untuk mengajar..
ok fine! 
AKu memang tak pandai lukis sejak azali.. =_="

*ehem2~ pesbuk itu ada di mana-mana.. :p


Tengok ni,hasil kertas-kertas lebih dan terbuang,terjadilah rumah & pokok yang pelik..huhuhu 
XD

Kalau perasan,aku tampal 2 menatang ni kat papan puteh.. 
bersebelahan jalan raya.. :)



Maknga,Jidot,Ding & ANyoh sedia utk menjadi student aku.. :)


Maknga~ <3


Sekarang ni,turn aku pulak jadi student Anyoh!


Diorang pun macam aku,pantang nampak kamera! huhuhu


Alhamdulillah..semuanya berjalan lancar hari ni..
dan hari ni merupakan hari yang sangat memenatkan..

Semoga esok menjadi lebih baek dari hari ini..

Actually ada gambar lagi yang aku nak masukkan,tapi line macam haremm~
Nak berpesbuk pun tunggu 2 tahun baru dapat bukak profile sendiri..
Demm gile ar..adoii..

Takpelah..nanti aku update lagi laa..

Kata pujangga hari ini,
Bak kata pensyarah aku, "Usah tertawakan impian orang lain. Manusia tanpa impian tidak memiliki apa-apa."

Renung-renungkan..

Assalamualaikum..

kbai! :)





Monday, 17 October 2011

Jom Gelak Kejap~!! XD

Coretan Gediks cikNinie pada Monday, October 17, 2011
Ape kate korang : 
0 org shomel komen post cikNinie
Assalamualaikum..

Aku dah kembali rajen menulis kat belog ni kan..
Sebenarnya menulis entri ni mengikut mood gak..
Yelaa,kalau aku ikut mood laa..aku bukan retis belog..so,
memang ikut mood la..ade,adelaa..takde,takde laa..huhuhu

Tetibe aku nak kongsi lawak ni..
Siyes aku boleh gelak banyak kali bile bace lawak ni..hehehehhe

Soalan² bangang yang kadang² buat orang bengang.

1) BILA ORANG NAMPAK KAU BARING TUTUP MATA ;
S : Kau tidur ke?
J : Tak lah , aku tengah training macam mane nak mati nanti.

2) KAU BAWAK TV YANG ROSAK JUMPA TECHNICIAN UNTUK DIREPAIR ;
S : Ye? Nak repair tv ke?
J : Tak lah , aku bosan! Saje laa aku bawak tv ni jalan².

3) TIME KAU BARU BANGUN TIDO ;
S : Kau dah bangun?
J : Ish tak laa , aku tengah tido sambil jalan laa bodo.

4) KAWAN KAU CALL PHONE UMAH KAU ;
S : Weyh mane kau sekarang?
J : Sini , kat bus stop !

5) ORANG NAMPAK KAU KUAR DARI BILIK MANDI BASAH² SAMBIL PAKAI TOWEL ;
S : Kau baru mandi ke?
J : Mana ade , aku jatuh dalam lubang jamban tadi !

6) PUKUL 7 MALAM , KAU BUKAK PINTU UMAH , BARU BALIK DARI KEJE ;
S : Hai , baru balik keje ke?
J : Tak lahh , baru nak pegi nih !

7) KAU KAT DALAM TOILET , PINTU BERKUNCI , ADA ORANG KETUK PINTU ;
S : Ada orang tak?
J : *suara kiut* Mane ade orang. Taik yang tengah bercakap ni ! =.='





HAHAHAHa!

Lawak kannn?? hahahahaha..

Selamat bergelak ketawe!! XD




Saturday, 15 October 2011

Gemok bukan penghalang untuk ber-SHAWL~!!!

Coretan Gediks cikNinie pada Saturday, October 15, 2011
Ape kate korang : 
2 org shomel komen post cikNinie
Assalamualaikum..
Hye-hye ladies~!!

Aku nak buat entri banyak-banyak malam ni..hehehehe..
Pedulik apa aku kann..
hihihihi...

Hah..gemok bukan penghalang utk ber-shawl~!!
Sem ni je,aku tak pernah lagi pakai shawl..ntahla..rasa dah tua kot...
so,asyik la pakai tudung sarung..kuikuikui~

Tapi sebenarnya aku macam segan gak sebab badan aku dah naik sangat ni..
so,malas nak paki shawl..nanti bertambah bolat kelihatannya..

Tapi tetiba,aku nak keluar ngan member-member aku..
Tengok member aku pakai shawl macam cun aje kan..
Pastu Miza(member aku yang pakai shawl) paksa aku pakai shawl yang dia baru beli..
Perghhh!! berbangga aku sebab dia tak rasmikan lagi shawl santek dia tu..
Aku pulak yang merasmikan..hehehe..

Lilit punye lilit..memang bantai dan hentam keromo laaa..biaq pi laa..
Aku tak peduli..taram je laa..huhu..

Hasilnye pon menjadi seperti..............................jeng3x~
.
.
.
.
.
.
.
.
.





Cume aku ingatkan..
Kalau badan gendut macam aku ni,elakkan bershawl & berpashmina di tengahari bute,
BERPELUH weyhhh!!

AKu berani bershawl ni pun malam..so,takde la berpeluh sangat..
Panas kot kalau tengahari..
Nanti kite jugak tak selesa..
Kite ni boleh nak bergaya...
Asalkan selesa dan tidak menyakiti diri kite sendiri..huhuhu

Selamat bergaye kawan-kawan! ^_^

Hanya tudung sarung.. :)

Coretan Gediks cikNinie pada Saturday, October 15, 2011
Ape kate korang : 
0 org shomel komen post cikNinie
Assalamualaikum..
Agak-agak dah berape lame aku tak post samtink ek??
Lame gak laa..Aku bukan malas tau..
Aku dah taep dah..dah edit post,tapi tak publish pon..huhuhu
Kenape??
Ntahla labuuu...banyak cerita yang aku malas nak keluarkan..
huhuhuhu~

Sekarang ni..
Aku nak story mory sikit pasal sem baru aku kat Uni aku ni..
Aku tak nak story banyak-banyak,sebab kompom korang bukan suke membace sangat..haha..
SO,aku selitkan gambar-gambar je la ye.. :)












Ape yg korang perasan pasal aku??
bertambah gemok??
Adoii..bukan itu yang aku harapkan jawapan korang.. =_="

Aku pakai tudung sarung je laaaa!!!
Hahahaha..

pemalas?? bukan dohhh...aku cume kurang rajen nak pakai tudung bawal..
Aku bawak tudung sarung banyak..pakai je laa..huhuhuhu

Shawl?? 
memang dah lame tak pakai..huhuhuhu

Tak kisahlahh..cun gak kan??
wakakakak..
perasan taik itik aku ni!!.hahahaha

Tu serba sedikit la kegedikan aku & kawan-kawan aku kat uni ni...
^__^

kbai! :p
 

Pondok cikNinie Template by Ipietoon Blogger Template | Gadget Review